HULPAANBOD

Ambulante Zorg
&
Begeleiding

Begeleiding

OMGANGSBEGELEIDING

Duurzame Omgangsbegeleiding

Begeleiding van het gezin bij het prettig en veilig vormgeven van de omgangsmomenten tussen kind en één of meer uitwonende gezinsleden. Dit kan in een (vervangende) thuissituatie geboden worden of in onze praktijken. In overleg is een andere (neutrale) locatie ook mogelijk. Bij de omgangsbegeleiding wordt aandacht besteed aan de overdrachtsmomenten, veilig verloop van de omgang, het inhoudelijk vormgeven van de omgang en waar nodig het verstevigen van de ondersteuning van de band tussen ouder en kind. Ondersteuning kan geboden worden bij communicatie en reflectie rondom de omgangsmomenten met ouders. Ouders kunnen leren hoe zij zo goed mogelijk kunnen aansluiten bij de behoeftes van hun kind en hoe zij op een sensitieve mannier kunnen disciplineren. Deze begeleidingsvorm is passend bij laag intensieve en/of langdurige omgang. De daadwerkelijke inhoud van het traject wordt samen met de cliënt opgesteld.

Omgangsbegeleiding is mogelijk in regio Alkmaar, West-Friesland, Amsterdam en Zaanstreek-Waterland. Onze volledig ingerichte praktijkruimtes bevinden zich in Amsterdam-Noord en Hoorn.

 

Specialistische Omgangsbegeleiding

Specialistische omgangsbegeleiding heeft als doel om het kind een veilig en duurzaam contact met beide ouders te laten ervaren en ouders te versterken in het zo autonoom als mogelijk vorm geven van de omgang tussen de uitwonende ouder en het kind. Onder begeleiding werken uitwonende ouders en kind toe naar contactherstel en vervolgens het zelfstandig vormgeven van de omgang. Ouders krijgen de mogelijkheid om nieuwe vaardigheden aan te leren zodat het kind onbelast kind kan zijn in contact met zijn of haar ouders. Middels deze vorm van hulpverlening kan in kaart gebracht worden wat het perspectief van de omgang kan zijn en dit proces worden begeleid en ondersteunt. Tevens wordt in kaart gebracht welke mogelijkheden en uitdagingen er zijn bij ouders en het kind om tot een zelfstandig georganiseerde regeling te komen. Daarmee wordt ook het perspectief van de omgangsregeling duidelijk.

Bij de start van het traject worden met de ouder(s) en verwijzer doelen opgesteld waar door middel van opvoedondersteuning, ouderbegeleiding, video interactiebegeleiding en/of systeemgesprekken aan gewerkt gaat worden. Deze behandeling is van tijdelijke aard. Een traject duurt over het algemeen maximaal zes maanden. Wij voeren géén Terug-Naar-Huis onderzoeken uit.

Omgangsbegeleiding is mogelijk in regio Alkmaar, West-Friesland, Amsterdam en Zaanstreek-Waterland. Onze volledig ingerichte praktijkruimtes bevinden zich in Amsterdam-Noord en Hoorn.

HAPPY
OPVOEDINGSONDERSTEUNING

Opvoedondersteuning is passend voor ouders die tegen problemen aan lopen in de opvoeding. Door het bieden van opvoedondersteuning wordt ouders handvatten geboden om met het gedrag van hun kind, dat zij als een uitdaging ervaren om te gaan. De problematiek en de behoeften van het gezin zijn in hoofdzaak enkelvoudig en goed herkenbaar. Indien de problematiek niet voldoende helder is, kan bij aanmelding een diagnostisch traject worden geadviseerd alvorens met de hulpverlening te starten. Opvoedondersteuning kan de opvoedvaardigheden van ouders verbeteren, de opvoedcompetenties vergroten, zorgen voor een positief ondersteunend opvoedklimaat en het sociale netwerk rondom gezinnen versterken. Een traject duurt gemiddeld drie tot zes maanden. De daadwerkelijke inhoud van het traject wordt samen met de client en eventueel verwijzer opgesteld.

Opvoedondersteuning is mogelijk in regio Alkmaar, West-Friesland, Amsterdam en Zaanstreek-Waterland en wordt ambulant (bij de ouders thuis) vormgegeven.

 

SPECIALISTISCHE JEUGDHULP

Specialistische jeugdhulp wordt ingezet wanneer er sprake is van meervoudige problematiek zich uitend in opvoedingsproblemen. Ouders maken zich bijvoorbeeld zorgen over de ontwikkeling van hun kinderen, waarbij er sprake is van kindproblematiek, een ontwikkelingsstoornis/-achterstand of gedragsproblematiek. Ook problemen van ouders zelf of problemen in het gezinssysteem kunnen de opvoeding van de kinderen bemoeilijken. Systeemproblematiek en/of problematiek bij de ouders, het tegelijkertijd inzetten van diverse interventies, ouderbegeleiding, systeemgesprekken en psycho-educatie vallen onder specialistische jeugdhulp. Indien passend kan er ook contact zijn met de school van het kind. Specialistische jeugdhulp is van tijdelijke aard. Een traject duurt gemiddeld zes maanden tot een jaar. De daadwerkelijke inhoud van het traject wordt samen met de cliënt en eventueel verwijzer opgesteld.

Specialistische jeugdhulp is mogelijk in regio Alkmaar en West-Friesland. Voor overige gemeentes in specialistische jeugdhulp mogelijk middels een maatwerkovereenkomst.

AMBULANTE KINDER- EN JONGERENBEGELEIDING

Ambulante begeleiding voor het kind kan worden ingezet bij enkelvoudig en goed herkenbare problematiek bij het kind. De begeleiding kan zowel thuis, op school als op een andere locatie worden geboden en richt zich op de moeilijkheden die het kind ervaart. Door middel van het voeren van gesprekken en aanleren en oefenen van vaardigheden wordt het kind geholpen om de problemen die het ervaart te verminderen en de zelfredzaamheid te vergroten. Dit kunnen problemen zijn op bijvoorbeeld sociaal gebied, de emotieregulatie en het executief functioneren. Bij ambulante kinder- en jongerenbegeleiding wordt altijd het systeem betrokken. De daadwerkelijke inhoud van het traject wordt samen met de cliënt opgesteld. Een traject duurt gemiddeld maximaal zes maanden.

Ambulante kinder- en jongerenbegeleiding is mogelijk in regio Alkmaar, West-Friesland, Amsterdam en Zaanstreek-Waterland.