HULPAANBOD

Diagnostiek & Behandeling

Diagnostisch Onderzoek

BEHOEFTES IN KAART BRENGEN

Diagnostiek kan duidelijk maken wat de opvoedings-, ondersteunings- en onderwijsbehoeften zijn van een kind. Het kan richting geven aan de behandeling of begeleiding en handelingsadviezen geven aan ouder,kind, school en sociaal netwerk.

Diagnostiek bij kinderen helpt bij het beantwoorden van vragen als:
– Wat is er aan de hand?
– Hoe komt het dat deze problemen er zijn?
– Wat kunnen we het beste doen om deze problemen op te lossen?

Diagnostiek kan ingezet worden wanneer er vragen zijn op het gebied van gedragsproblematiek en/of ontwikkelingsstoornissen en wordt uitgevoerd door een bevoegde onderzoeker (Orthopedagoog of Psycholoog) onder eindverantwoordelijkheid van een orthopedagoog-generalist of GZ-psycholoog. Een diagnostiektraject duurt gemiddeld drie maanden.
Door NiCare wordt geen onderzoek uitgevoerd naar persoonlijkheidsstoornissen

Diagnostisch onderzoek wordt uitgevoerd in regio Alkmaar, West-Friesland, Amsterdam en Zaanstreek-Waterland.

GIRL

GEZINSDIAGNOSTIEK BIJ COMPLEXE OMGANGSPROBLEMATIEK

Complexe scheidingsproblematiek kan zorgen voor problemen met de opvoeding van kinderen of de verdeling van de zorgtaken tussen de ouders. Mogelijk ontstaat hierbij een situatie waarbij het kind geen contact meer wil met één van de ouders en ontstaat (het risico op) contactbreuk. Het kind kan daarvoor een gegronde reden hebben maar er kan ook sprake zijn van een loyaliteitsconflict. Om het contactherstel en/of een goed lopende omgang te bewerkstelligen is het belangrijk te onderzoeken welke dynamiek onderliggend is aan de omgangsproblematiek.

Onderzoek neemt enkele maanden in beslag en wordt altijd uitgevoerd bij beide ouders. Uit het onderzoek volgt een advies voor vervolghulpverlening. Indien passend kan NiCare deze hulpverlening zelf bieden vanuit een van de begeleidings- of behandelvormen.

Gezinsdiagnostiek wordt uitgevoerd in regio Alkmaar, West-Friesland, Amsterdam en Zaanstreek-Waterland.

 

NIKA DIAGNOSTIEK & INTERVENTIE

NIKA is een interventie voor kinderen en hun opvoeders bij wie sprake is van onveilige gehechtheid of bij wie veel risicofactoren op hechtingsproblemen zichtbaar zijn. Kinderen met hechtingsproblemen hebben weinig basisvertrouwen in zichzelf en in anderen. Dat kan leiden tot verschillende gedrags- en emotionele problemen.

De NIKA Diagnostiek en Interventie helpt ouders om de hechtingsrelatie in kaart te brengen en aanzienlijk te verbeteren. Dit gebeurt o.a. met video-feedback en huiswerkopdrachten. NIKA Diagnostiek en Interventie is bedoeld voor kinderen tussen de 0 en ongeveer 12 jaar. Een traject bestaat uit een intake van twee afspraken en wordt gevolgd door gemiddeld 10 afspraken waarbij de ene week een opname wordt gemaakt en de andere week de opname wordt nabesproken.

Nika Diagnostiek & Interventie is mogelijk in regio Alkmaar, West-Friesland, Amsterdam en Zaanstreek-Waterland. De behandeling wordt deels gegeven in onze praktijken in Amsterdam en Hoorn.

Behandelingen

SPELTHERAPIE

Speltherapie is een vorm van psychotherapie waarbij spel als middel gebruikt wordt om een kind te begrijpen en te helpen. Speltherapie is een effectief hulpmiddel om de gestagneerde ontwikkeling van het kind weer op gang te brengen. Deze therapie kan ingezet worden bij problemen met het uiten van gevoelens, negatief zelfbeeld, moeilijkheden in de omgang met leeftijdsgenoten en gedragsproblemen/slecht luisteren. Een traject duurt gemiddeld zes maanden.

Speltherapie wordt gegeven in de praktijk in Hoorn. 

 

INDIVIDUELE BEHANDELING (BASIS GEZONDHEIDSZORG)

Individuele behandeling is gericht op het verminderen van problematiek en het vergroten van de oplossingsvaardigheden, veerkracht en positieve cognities, wanneer er sprake is van een vastgestelde stoornis. Het betreft de behandeling van lichte tot matige psychische problemen. Dit zijn bijvoorbeeld stemmingsproblemen, verwerken van ingrijpende gebeurtenissen, problemen met de zelfwaardering/het zelfbeeld, angst of problemen met de emotieregulatie. Er wordt onder andere gebruik gemaakt van psycho-educatie, cognitieve gedragstherapie (CGT) en EMDR.

Individuele behandeling binnen de Basis Gezondheidszorg bestaat uit kortdurende behandeling van maximaal 10 sessies. Bij clienten onder de 16 jaar wordt het systeem betrokken bij de behandeling.

Individuele behandeling wordt gegeven in Alkmaar en in onze praktijken in Amsterdam en Hoorn.

kids

GEZINSTHERAPIE

Kortdurende (hechtingsgerichte) gezinstherapie is gericht op twee therapiedoelen: herstel van vertrouwen en het versterken van de gezinsrelaties. Het doel is dat het kind vertrouwen krijgt om problemen te delen met zijn of haar ouders en om ouders te helpen hun kind zó te ondersteunen dat die zich gehoord en begrepen voelt.

Het contact verbeteren en de relaties versterken is natuurlijk niet altijd makkelijk. Vaak is er veel gebeurd. Hierdoor is het kind vaak ervan overtuigd dat ouders hem toch niet begrijpen, toch niet luisteren en het niet serieus nemen. Het kind kan ook het gevoel hebben dat zijn ouders niet te belasten zijn, omdat ze ‘al zoveel aan hun hoofd hebben’. Ouders kunnen ervaren dat ze op afstand worden gehouden of dat ze niets betekenen voor hun kind, dit gaat gepaard met hele intense en moeilijke emoties. Middels gezinstherapie kunnen wij ouders en kinderen helpen bij het omgaan met die emoties. Een traject gezinstherapie duurt maximaal 10 sessies.

Gezinstherapie wordt gegeven in onze praktijk in Amsterdam.